Przedstawiam e-booka Wojciecha Łukaszewskiego * Wegetarianizm w praktyce - czym naprawdę jest wegetarianizm i o co w tym wszystkim chodzi? - jak możesz na nim skorzystać i dlaczego tyle osób decyduje się na wegetarianizm? Zdrowe odżywianie zdobywa ostatnio coraz większą popularność. Ludzie zaczynają rozumieć, że wszelkie fastfoody i kaloryczne, jedzenie z niezdrowymi tłuszczami*** nie służy ich organizmom. Można wręcz powiedzieć, że nastała ostatnio moda na zdrowy tryb życia. Wraz z upowszechnianiem się zdrowego odżywiania, nastała także moda na wegetarianizm, który praktykuje, według różnych źródeł od 1-3 milionów Polaków.
Niestety świadomość czym naprawdę jest wegetarianizm i na czym polega, jest niezwykle niska wśród naszego społeczeństwa. Większość ludzi wie tylko tyle, że wegetarianie nie jedzą mięsa i na tym kończy się ich wiedza.
Cytat z książki: "Światowa Organizacja Zdrowia dostrzega, iż przewlekłe choroby stanowią największy kłopot w krajach rozwijających się, a dalekosiężna strategia musi uwzględniać problemy ogólnoświatowe. Jednym z nich jest prawie 60% światowych zgonów rocznie spowodowanych chorobami kardiologicznymi, nowotworami, cukrzycą, chorobami układu oddechowego i otyłością - które to schorzenia mają niezaprzeczalny związek ze stylem codziennego konsumowania żywności, z nagminnym spożywaniem mięsa." **** Dla tych, którzy nie wiedzą czym naprawdę jest wegetarianizm i chcą poznać wszelkie fakty i mity. Dla tych, którzy mają w rodzinie wegetarian i chcieliby zrozumieć "o co w tym wszystkim chodzi" Dla rodziców, których dzieci zdecydowały się na wegetarianizm. Czego konkretnie możesz dowiedzieć się już za chwilę? Dlaczego ludzie wybierają wegetariański styl życia? Jak bezproblemowo zamienić dietę mięsną na wegetariańską? Poznasz wegetariańskie zamienniki mięsa i jaj Które dodatki do żywności, tzw. "E", są pochodzenia zwierzęcego? Dlaczego lecytyna sojowa nie jest w pełni wegetariańska? Jak zneutralizować ciężkostrawność produktów sojowych? Dla tych, którzy nie wiedzą czym naprawdę jest wegetarianizm i chcą poznać wszelkie fakty i mity. Że psy mogą być wegetarianami! :-) i DUŻO więcej! Jeśli już jesteś wegetarianinem, to także w tym poradniku znajdziesz mnóstwo informacji o swoistych, wartych zauważenia artykułach spożywczych, pojawiających się w naszych sklepach. Wiadomości te są przydatne podczas dokonywania zakupów oraz przyrządzania codziennych posiłków, nie tylko dla całkowitych wegetarian. Nawet jeśli myślisz, że już sporo wiesz, to ta książka może cię zaskoczyć ... Warto też dowiedzieć się, co może nam szkodzić, chociaż z pozoru nie wydaje się szkodliwe. Pamiętaj, że wegetarianizm to sposób na zdrowe życie
Autor w praktyczny sposób podkreśla, że wegetarianizm nie jest wymysłem "odlotowców" ani określonego lobby producentów żywności. Również łączenie wegetarianizmu ze snobistycznym stylem życia nie jest właściwe. Zdaniem autora, wegetariański styl życia stanowi naturalny element nieustannie doskonalącego się i nie krzywdzącego, wiecznego życia.
Jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę odnośnie tego czym jest wegetarianizm, albo chcesz zrozumieć swoją rodzinę / znajomych, jednocześnie zdobywając wiedzę o produktach spożywczych, zasadach, przepisach - poznaj tę publikację. Na pewno będziesz zadowolony.SPIS TREŚCI WSTĘP..................................................................................................................5 1. WEGETARIANIZM......................................................................................... ..9 1.1. Dlaczego warto poznać wegetarianizm?................................................. ..17 1.2. ważne rady dla początkujących wegetarian......................................... .... ..23 2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI................................................................. .26 3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY SPOŻYWCZE.... .31 3.1. Wybrane produkty sojowe.......................................................................... .. .31 3.2. Niektóre inne produkty............................................................................ .... ...36 3.3. Co jeszcze można jadać?..................................................................... ...... ...46 3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych.......................... . ....50 4. POPULARNE TŁUSZCZE......................................................................... ..... ..58 4.1. Masło........................................................................................................... ..60 4.2. Margaryna.................................................................................................... ..65 4.3. Oleje.................................................................................................. ......... ..68 5. CHLEB..................................................................................................... ... . . 77 5.1. Słodkie wypieki.............................................................................................. 96 6. SÓL............................................................................................................. . 102 7. ZAGROŻENIA.............................................................................................. . .108 7.1. Manipulacje genetyczne........................................................................... ..... 109 7.2. Szkodliwe czynniki występujące w żywności...................................... ......... 114 7.3. Rośliny trujące.............................................................................................. 118 7.4. Oznakowanie żywności................................................................................. 120 7.5. Rekomendujemy optymizm............................................................... ............ 126 8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI.................................................................... ........... 130 8.1. Dodatki "E".................................................................................................. 132 8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako "E"................................................... ........ 162 9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY.................................................................. .. .... 166 10. NIEZBĘDNE MINERAŁY........................................................................... . .. 172 11. CO TO JEST DIETA?..................................................................................... 182 11.1. Dietetyka medyczna.................................................................................... 184 11.2. Dietetyka pozamedyczna............................................................................. 190 12. WEGETARIAŃSKIE PSY?......................................................................... . .. 208 13. PYTANIA I ODPOWIEDZI......................................................................... . ... 219 14. ZAKOŃCZENIE....................................................................................... . . .. 239 15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE....................... .244 Chcesz wiedzieć więcej? - zajrzyj na stronę Wegetarianizm w praktyce. Od Autora: "Drogi Czytelniku! Zechciej przeczytać tę książkę. Znajdziesz w niej bezcenne informacje - o których, być może, dotąd nie wiedziałeś. Dzięki temu łatwiej Ci będzie funkcjonować w gmatwaninie plotek i niedomówień dotyczących roślinnego jedzenia. Po zakończeniu lektury Wegetarianizmu w praktyce, zauważysz, że ta publikacja jest jedyna w swoim rodzaju. Dlaczego? Sam będziesz to z pewnością wiedział :-)" - Wojciech Łukaszewski Dane bibliograficzne Tytuł: Wegetarianizm w praktyce Autor: Wojciech Łukaszewski Wydawca: Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli Złote Myśli s.c. ul. Daszyńskiego 5 44-100 Gliwice Data wydania: 22.05.2006 stron 249 ISBN 83-7494-073-5 --- * Autorem poradnika jest Wojciech Łukaszewski, dr nauk humanistycznych, specjalista socjologii zdrowia, wieloletni wegetarianin. ** Nie jest to jedyny kierunek do osiągnięcia podobnych celów *** Obecnie tłuszcze nie są na cenzurowanym, o ile nie są zdegenerowane, np. utwardzane w margarynach lub oleje poddane wysokiej temperaturze w czasie smażenia **** Obecnie oficjalna "piramida żywieniowa" już nie krytykuje tłuszczów generalnie i zaleca częściowe ograniczanie węglowodanów (które przez dostarczanie cukrów okazały się przyczyną plagi otyłości i innych chorób). W rezultacie tezy książki trzeba miejscami konfrontować z nowszymi ustaleniami nauki (lub starszymi, ale przez lata manipulowanymi). ___________ Opr. L.K. |
Okazje dnia
środa, 20 stycznia 2016
Wegetarianizm w praktyce
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, odpowiadam okresowo. Mój komunikator: http://bit.ly/ToJestWOW