Okazje dnia

niedziela, 17 stycznia 2016

O kawie

Jestem  amatorem kawy.

Dziś przedstawię króciótko dwie książki o niej (w domu mam ich sporo...).

By było bardziej kawowo - to na odpowiednim tle :
)




Kawa. Sekrety parzenia. Porady. Przepisy
Autor: Szymon Jackowski
Wydawnictwo: SBM, 2013

Niektórzy mawiają, że najlepsza kawa jest czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość. Ale gatunków i sposób parzenia jest tak wiele, że osoby, które wolą łagodniejsze smaki również znajdą coś dla siebie.
Wyśmienity smak kawy zależy zarówno od gatunku, jakości ziaren i wody, ale również od sposobu parzenia. W prezentowanej książce doświadczony barista zdradza tajniki przygotowania tego szlachetnego napoju oraz sposoby jego dekoracji. Prezentuje również sprawdzone przepisy na kawy smakowe i koktajle.
Ładnie wydana książka a właściwie album z wieloma zdjęciami, które ilustrują sposoby przyrządzania i podawania kawy.
Autor jest miłośnikiem kawy  i właścicielem kawiarni.
Spis treści
Historia
Droga kawy od ziarenka do filiżanki
Gatunki kaw
Sposoby parzenia
Obsługa ekspresu ciśnieniowego
Spienianie mleka
Dodatki do kawy i akcesoria
Podstawy latte art

Książka zawiera przepisy na:
Espresso
Espresso flavored
Espresso affogato
Americano
Cappucino
Cappucino flavoured
Grande cappucino
Cafe con panna
Latte macchaiato
Latte macchaiato flavoured
Latte macchaiato doppio
Mocca
Romano
Cafe corretto z likierem migdałowym
Cafe corretto z likierem orzechowym
Espresso lungo
Espresso macchiato
Irish coffe
Espresso ritrett
Shakeratano
Shakeratano flavoured
Frappe z lodami waniliowymi
Frappe z lodami pistacjowymi
---


„Kawa chwila spełnienia przy kawowych spotkaniach z piosenką + CD\"
autorstwa Leszka Ruma (Wydawnictwo: Kurpisz, 2008).

Autor jest bodajże najlepszym znawcą kawy (i innych używek) w Polsce, napisał sporo książek i wiele artykułów branżowych, w tym o kawie wydał też „Ilustrowany leksykon kawy\".

Omawiana pozycja jest ładnie wydanym, bogato ilustrowanym poradnikiem jak, jaką i kiedy kawę podawać i co do niej dodawać, a przy tym znajdziecie Państwo nieco legend, ciekawostek i historii. Książka zawiera wiele przepisów oraz zdjęć. Pod wieloma przepisami i informacjami przewidziane jest miejsce na własne notatki.

Tematyka jest bardzo bogata. Na 237 stronach znajduje się 109 krótkich rozdziałów, np. o uprawach, krajach pochodzenia, o przetwórstwie, o rodzajach i markach kawy, o słynnych kawiarniach i wielkich smakoszach kawy, egzotyczne i znane przepisy, o urządzeniach do parzenia, anegdoty - wielkie bogactwo wiedzy. Załączona płyta zawiera piosenkę.

Do książek o kawie jeszcze powrócę, natomiast jeśli chcesz już teraz dużo więcej się o niej dowiedzieć - zapraszam tutaj.
I przy okazji - w
szystkie te przepisy można zrealizować na bazie czarnej kawy Zhi z DXN z odpowiednimi dodatkami (co to znaczy - o tym właśnie na podanej stronie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, odpowiadam okresowo. Mój komunikator: http://bit.ly/ToJestWOW